23 Ocak 2015 Cuma

Sanal araçlar yön tayinimizde, navigasyon'da çığır açıyor: İŞTE OTOMOTİV SEKTÖRÜ...


Teknolojinin hızlı gelişmelerini yakından takip eden Otomotiv sektöründe markalar var olan yoğun rekabeti kırmak için yepyeni olgularını müşterilerine sunmak için adeta yarışıyorlar. Yakın geleceğimizde sürücüsüz araç kullanımlarının yaygın olacağını pek çoğumuz duyuyor ve okuyoruz. Bunun yanında sağlanan güvenlik teknolojileri de neredeyse gelecek için “ölümsüzlük” vaatleri verir halde ilerlemektedir.

Çok fazla fütürist verilere sapmadan, otomotiv sektöründe yakın zamanda görebileceğimiz teknolojik sistemlerden bahsetmek istiyorum sizlere: İngiliz otomotiv devi Jaguar ve Land Rover (JLR) Grubu, geçen ay yeni modellerinde kullanacakları farklı, ilginç bir sistemle yeni teknolojilerini tanıttılar. Yeni Jaguar XJ Sedan modelinde tanıtılan bu teknoloji sayesinde yakından bildiğiniz görüş açımızı belirleyen ön camlar,  yerini bilgisayar ekranına bırakıyor. Şu an; arabamızda bilgisayar ekranı eksikti dediğinizi duyar gibiyim. Gerçekten bu gelişmeler alışkanlığa dönüşür mü, bilmem ama Dünyamızda bu çalışmaların hayli yoğunlaştığı kesin. Bahsettiğim teknolojilerin testleri başarılı bir şekilde tamamlandı. Bu sayede, İngiliz bir Grup “360 derece sanal şehir ön camı” isimli yeni bir sistemle, güvenlik adına çok önemli bir adım atmış oldular bile...

Bu yeni teknoloji sayesinde sürücü, ön camı tavana bağlayan sütunlar yokmuşcasına etrafını görebiliyor ve çerçeveler sayesinde aracın iç kısmından, dış kısmına yerleştirilmiş kamera görüntülerini gerçek zamanlı olarak yansıtabiliyor. Şeffaf bir görünüm sağlayarak, aracın 360 derece çevresinde bulunan (yaya, bisikletli) her şeyi ön cama yansıtabiliyor. Çarpma riski bulunduğunda ise bu alanlar öne çıkarılarak alarm veriyor.

Yeni teknolojiler arasında, en dikkati çeken sistem ise “Head-up display” olan, “Hayaleti takip et” isimli navigasyon sistemi. Bu teknoloji sayesinde ise; cihaz ile yolumuzu bulmak, trafik işaretlerine ve trafik yoğunluğuna dikkat etmek yerine, hayalet bir aracı takip etmemiz yeterli olacak. Ön camda görüntülenen “Hayalet Araç” modu ile ekranda yarı şeffaf bir araba görüntüsü yansıtarak size navigasyon’da olduğu gibi gitmeniz gereken yönü gösteriyor olacak. Böylece orta veya ön konsoldaki navigasyon ekranına bakmadan sadece yola bakarak yönünüzü bulabileceksiniz. Ayrıca ön cam üzerinde görüntülenen uyarı imgeleri ile yayalara karşı işaretli uyarılarda da bulunacaktır.




Bahsettiğim bu yeni teknoloji, her sürücü için uygun olmayabilir. Özellikle dikkat dağıtıcı bile olabilir. Bu nedenle bahsedilen sistem fabrika ayarlarından kapalı olarak geliyor, sürücünün tercihine göre etkinleştiriliyor. Bu teknolojinin bir sonraki adımında ise; ön camda civardaki benzin istasyonlarındaki fiyat bilgileri,  otoparkların doluluk oranları ve yer durumlarına dair birçok bilgi de ekranlar sayesinde aktarılma olanağı bulacaktır. Tüm bunların sonucunda, sürücü koltuğunda oturarak birçok reklamla ilgili anons ve duyurular da pek yakında tarafımıza bu sayede iletilmiş olacaklardır.

Sağlanan bu teknolojiler sadece sürüş kolaylığı için düşünülmüş değil. Ayrıca akıllı saat ile park edilebilen araçlara da sahip olacağız. Alman otomotiv devi BMW, araçlarını akıllı saatler aracılığıyla park edilebilmesini sağlayacak bir sistem geliştiriyor. Bu ay Las Vegas’ta düzenlenen 2015 Uluslararası Teknoloji Fuarı’nda bu son yeni teknoloji tanıtıldı. Akıllı saatler üzerinden verilen komutlarla araç kendi kendini park edebilecek. BMW’ye göre sürücünün yapması gereken tek şey, akıllı saat üzerindeki “Uzaktan Kumandalı Park Yardımcısı” uygulamasını çalıştırmak. Sonrasında da araca düzgün park için gerekli komutları vermek yeterli olacak. Bu durum, sanırım en çok bayanların işine yarayabilir, benden söylemesi…

Teknoloji sayesinde en güvenilir sürüş durumuna ve her daim park edebilir durumda olabiliriz. Teknoloji her şekilde bizlere kolaylık sağlıyorsa da, söz konusu bu yenilikleri algılayabilmek de ayrı bir çaba gerektirir. Bu türdeki yeniliklerin teknolojik yaşamımıza her zaman kolaylıklar sağlaması dileğiyle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder