30 Ocak 2014 Perşembe

Kendi fotoğrafını çek-paylaş! İşte sana SELFIE.



“Phubbing” kelimesinin literatüre ve hayatımıza girmesinden sonra geçtiğimiz aylarda İngiltere’nin saygın üniversitelerinden “Oxford Üniversitesi Yayınevi” araştırmacıları, her sene o yılın ruhunu eni iyi yansıtan sözcüğü veya ifadeyi belirlediler ve işte yılın sözcüğünü seçtiler. Yılın sözcükleri, çevrimiçi içeriği takip eden ve her ay 150 milyondan fazla İngilizce sözcüğün kullanımı ile ilgili veri toplayan bir araştırma programı tarafından seçiliyor.
2013 yılının seçilmiş sözcüğü selfie” olarak ilan edildi. Selfie’nin sözcük anlamına baktığımızda, “kendi” ya da “öz” denebilecek “self” kelimesine Türkçe’deki gibi “cık”, “cik “ eki konularak türetilmiş ve de benlik ve narsizm kavramlarından yola çıkarak oluşturulmuş olduğunu görüyoruz.  “Selfie”nin sosyal medya içerisindeki kullanımına baktığımızda ise;  bir kişinin sosyal medya üzerinden, akıllı telefonlar ya da webcam aracılığıyla kendi fotoğrafını çekip internette paylaşılması durumu olarak algılanmaktadır. Oxford Sözlükleri Direktörü Judy Pearsall, Selfie sözcüğünün ilk kez 2002 yılında Avustralya'da düzenlenen çevrimiçi bir forum sırasında kullanıldığını, iki yıl sonra fotoğraf paylaşım sitesi olan Flickr sayesinde varlığını ortaya koyarak yaygınlaşmaya başladığını açıklamıştır.
Selfie akımının hızla yayılmasının altında psikolojik ve sosyolojik etkenlere dayalı verilerin olduğu öne sürülmektedir. Bunun sebebi de son yıllarda hayatımıza giren akıllı telefonlarda yer alan kameralar ve fotoğraf çekme özellikleri ve tabletlerde bulunan diğer donanımlarla, önceleri kendi fotğraflarının çekilmesinden hoşnut olmayan insanlar, çağın ve teknolojinin değişimiyle, bahsettiğimiz bu yöntem sayesinde hem kendi fotoğraflarını çekmekte, hem de kendilerine ait videolarını da diğer insanlarla paylaşabilme olanağı bulabilmektedirler. Bu şekilde duygusal ve toplumsal iletişimin boyutlarının teknolojik ortamla bütünleştiği olgusu ortaya çıkmaktadır.
Teknoloji sözkonusu gelişimin sonucu olan bu akımının daha da popüler hale gelmesine olanak sağlıyor. Örneğin cep telefonlarımızın kameralardaki görüntü kalitesinin yükselmesi; Instagram, Vine ve Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinin yoğun olarak kullanılmasıyla dünya genelinde 7’den 70’e herkesin en az bir kez gerçekleştirmiş olduğu bu paylaşım gittikçe yaygın hale gelmektedir. Kimi zaman eğlence amaçlı, kimi zaman da var olan yalnızlıktan sıyrılmak için paylaşılan bu tarz fotoğraflar, kişinin duygusal hayatında önemli bir yer teşkil etmektedir. 

Geçtiğimiz günlerde, Selfie akımına en iyi örnek ABD Başkanı Barack Obama’dan geldi.  Nelson Mandela’nın cenaze töreninde, Danimarka Başbakanı Helle Thorning Schmidth ile yakınlaşarak; çevreye, bulunduğu konuma ve yere aldırmadan cep telefonuyla çekmiş olduğu fotoğrafı Selfie sözcüğünü kullanarak paylaşması, sosyal medya’da büyük bir yankı uyandırmıştır.


Yine de çağımız akımlarından biri olan selfie’yi kullanırken, sosyal medya üzerinde yapacağımız paylaşımları da özenle seçmemizde fayda var. Fotoğraflarımızı nerede ve ne şekilde paylaşmamız gerektiğine dair dikkatli olmamız da tavsiyelerim arasında. Sosyal medya çok hızlı değişkenlik gösterdiğinden her zaman her türlü paylaşım olumlulukla karşılanmayabilir, hoşnut olamayacağımız durumların da söz konusu olabileceğini göz ardı etmemeliyiz.

Neşenizin bol olduğu, güzel anlarınızı sergileyebileceğiniz, renkli selfie paylaşımlarınızı yapabileceğiniz bir uygulamayı da size önermek istiyorum. Akıllı telefonlarınız #selfiegram  uygulamasını indirerek, çekmiş olduğunuz selfie fotoğraflarınızı sizin için dörtlü kolaj şeklinde paylaşmanızı sağlayan bu keyifli uygulamayı da kullanabilirsiniz.







2 yorum: